Maczkó Bandi Kerékpáros Blogja

Maczkó Bandi Kerékpáros Blogja

Trainerday.com edzéstervező és mobilapplikáció – egy jó kompromisszum gombokért?

2021. március 08. - torma99

Cycling Workouts and Training Plans - TrainerDay

Az utóbbi évek soha nem látott növekedést mutattak a kerékpáros edzőgörgőzés területén. A téli hidegben, fagyott utakon, sötétben történő kinti bohóckodás helyett kerékpárosok százezrei ismerték fel, hogy a nyári forma megőrzéséhez és fejlesztéséhez elengedhetetlen az egyre pontosabb edzőgörgők beszerzése és valamilyen szoftver vagy applikáció használata, hogy a korábbi izzadós, videónézős tortúrát egy interaktív, örömteli, a kintivel összemérhető élményt nyújtó eseménnyé varázsoljuk.

Beginner's guide to indoor cycling: Everything you need to get started -  Cycling Weekly

 

Az első nyílt platformok (Zwift, Trainerroad, Sufferfest) mára ismerősen csengő márkákká váltak nagy rajongótáborral, sokan már fanatikusan esküdöznek egyik, vagy másik mindenhatósága mellett. Ugyanakkor népszerűségük maga után vonta, hogy a platformok indulásához szükséges első tőkeinjekciót biztosító befektetők most már szeretnék gyümölcsözőre fordítani invesztíciójukat, amelyek meglehetős 50-80%-os áremelésekben manifesztálódtak, mindössze néhány év leforgása alatt.

z az emelkedés lehetőséget biztosított arra, hogy a nagynevű versenytársak mellett azok funkcionalitását részben, vagy majdnem teljesen átvevő, de sok esetben egyszerűbb, sőt még újításokat bemutató kisebb fejlesztők is megpróbálkozzanak a szektorban. Köztük ilyen a Trainerday is, amely egy brutálisan erősen árazott csomaggal és ingyenes funkciókkal indított támadást az edzéstervezés és az okostelefonos appok piacán 2020 őszén.

A fentiekből látszik, hogy amikor a Trainerdayről beszélünk, akkor két dologra gondolunk, amelyeket célszerű szétválasztanunk és egyenként elemeznünk. 

Indoor Cycling Training App - TrainerDay

A rendszer lelke a Trainerday.com weboldal, ahol beregisztrálhatunk és teljesen ingyenesen hozzáférhetünk több ezer edzéshez, vagy edzéstervhez, összeállíthatunk saját magunknak egyszeri edzést, vagy akár tervet is és itt jön a slusszpoén: teljesen ingyenesen áttölthetjük azt Trainingpeaksre, vagy Garmin Connectre. A tervező maga roppant egyszerűen kezelhető, emellett, ha van másik kedvencünk, mint mondjuk az Intervals.icu, vagy a Zwiftfactory, akkor zwo és fit kiterjesztésű fájlokat pillanatok alatt feltölthetünk rá.

A terveket és edzéseket böngészve szembesülhetünk vele, milyen széles tárház áll már rendelkezésre, legyen szó alapozásról, vagy a csúcsforma utolsó wattjainak megtalálásáról. Nagyon könnyen módosíthatunk a már meglévőkön*, vagy beilleszthetjük őket a saját tervünkbe. Ötletbörzének sem utolsó, ha válogatunk a felkínált ajánlatok között. Minden esetben szépen látható az egyes edzések és a heti terhelés TSS értéke is. (*a már meglévő edzéseket először le kell menteni, majd a szerkesztőbe visszatölteni 5 kattintással, hogy saját magunk számára is szerkeszthetővé váljanak.) Ha még csak most kezdünk ismerkedni a self coaching témakörével, számon szerző rövid ismertetős és utasítássorozatot is mellékel az adott edzéshez, amelyből megtudhatjuk, mit miért fogunk csinálni a tekerés során. Ez sokkal könnyebben átélhetővé teheti a nagy ismétlésszámú extra intenzív, vagy a sokáig tartó szinte unalomba fulladó recovery intervallumokat is. 

Ha ügyesen tervezünk, akkor a kint is használt fejegységünkkel is le tudjuk hozni az edzéseket, ugyanakkor ez esetben le kell mondanunk a szépen, egyenletesen emelkedő bemelegítő és levezető intervallumokról, na meg az edzés közbeni már komolyabb wattokat megkívánó rámpákról. Ekkor jön képbe a Trainerday másik eleme, az iOS és Android rendszereken is futtatható applikáció, az azonos nevű, Trainerday app.

Aki ismeri a Trainerroad felületét, annak nagyjából hasonló élménye lesz a használat során. Magunk előtt láthatjuk az edzésünk grafikonját, a képernyőn fent pedig a legfontosabb edzésadatokat. Amennyiben nem elégszünk meg az alap telemetriával, én javaslom Garmin eszközök esetén a Connect IQ store-ból egy összetett data field letöltését, és így a mobil mellett a fejegységünket használva nyomon követhetjük a TSS alakulását, W’bal-unk aktuális értékét és „visszatöltődését” is.

TrainerDay Releases a New Cycling App | SMART Bike Trainers

Az app kissé döcögősen indult, mint minden zöld mezős fejlesztés, de nagyon kellemes meglepetést okozott, hogy az alkotók néhány hónap alatt a kezdeti problémákon úrrá lettek és heti rendszerességgel dobják be a foltozásokat és a funkciók bővítését, a felhasználói élmény javítására irányuló változtatásokat. Teljesen alapnak számít egy hosszabb melegítésre történő edzésráindítás, a két dolog összefűzése, az auto pause, vagy a levezetést követő extra pörgetés automatizálása. Az app gyorsan teremt kapcsolatot a szenzorainkkal, a kommunikáció folyamatos, amennyiben a telefont a kerékpáron, vagy annak közelében helyezzük el, adatkimaradástól nem kell tartanunk.

A béta állapot és a tengernyi andoridos telefon, főként az ár/értékarány bajnok kínaiak adott esetben feladhatják a leckét, de egy átlag felhasználó számára az élmény tökéletesen megfelelő. És hogy mennyit kell ezért havonta fizetnünk? Mindössze 4 dollárt, tehát a nagy nevű elődök havi díjának negyedéért-ötödéért hozzájuthatunk egy nagyon jó apphoz, az ingyenes platform mellett, amellyel a projekt működését és fennmaradását támogathatjuk.

TrainerDay Releases a New Cycling App | SMART Bike Trainers

Amennyiben nem szükséges számunkra a csillogó háromdimenziós világ, nem ájulunk el a marketinghullámoktól, az AI-nak mondott presetekkel megtámogatott edzéstervezőtől, netán haladók vagyunk annyira a témában, hogy kipróbáljuk magunkat, vagy már biztosan tudjuk mit szeretnénk, kicsit idegesítenek a kiüresedett tartalmú Ride on pittyegések, nem akarunk bosszankodni az elnagyolt fizika miatt, emellett főként a saját, valós edzésteljesítményünk metrikája érdekes számunka, a Trainerday lehet az a platform, amire már régóta vártunk. Olcsó, jó, folyamatosan fejlődő, hatékony.

Az ingyenes edzéstervező és kereső platform részét extrém különösen, kihagyhatatlan szinten ajánlom azoknak, akik a görgős felkészülésük során a lehető legtöbbet szeretnék kihozni edzésmunkájukból, tanulnának mások programjából és sajátjukat is szívesen közkinccsé tennék, ezzel segítve a közösséget.

Az applikáció pedig a mindössze 4 dolláros havidíjért nagyon-nagyon tetszett minősítést kap tőlem. Ennyi pénzért, ilyen hasznos szoftvert, ilyen kényelemmel nem lehet máshol igénybe venni. Bízom a Trainerday sikerében, hogy minél több alternatíva közül lehessen a jövőben is válogatni, ezáltal a fejlesztők egymásra licitálva jobb és jobb megoldásokkal állhassanak elénk, kerékpárosok elé.

A fotók a trainerday.com,cyclingweekly.com és a smartbiketrainers.com weboldalról származnak.
süti beállítások módosítása