Maczkó Bandi Kerékpáros Blogja

Maczkó Bandi Kerékpáros Blogja

Pedálkirályság a nappaliban – Zwift

2019. március 01. - torma99

zwifthungary.jpgA 2014-ben indult és mára az amatőr, illetve egyre gyakrabban a kerékpározók téli edzésében fontos szerepet betöltő szoftver hosszú utat járt be a mosolygással vegyes teljes elutasítottságtól, a rideg megtűrtségen át, az egyre inkább vágyott edzésplatformig.

A 2000-es évek végén Jon Mayfield görgős edzéseinek érdekesebbé tételéhez egy virtuális pályát programozott le. Erről beszámolt ismerőseinek egy fórum bejegyzésben, amelyet egy lelkes koreai gyökerekkel bíró triatlonos, egy bizonyos Eric Min is elolvasott. A többi már történelem. A több százezer regisztrált felhasználó bizonyítja az ötlet sikerességét, sőt már egyre aktívabb konkurencia is ostromolja az egyeduralkodó platformot.

A Zwift lényegében egy kerékpáros edzőgörgővel irányított virtuális valóság szoftver, amely az életből vett kerékpáros tevékenységek nappalikba történő importálásával valódi edzőbarlanggá változtatja azokat.

Egy jó tekerés London, Innsbruck, vagy New York utcáin? Egy komoly edzésprogram? Group ride Cavendishsel, Cancellarával, vagy csapat bemutató a Quick Steppel? Egy jó verseny? Vagy az összes egyszerre? Bármi lehetséges, aminek csak a kedvünk szabhat határt!

Különösen ajánlható azoknak, akik a téli időszakban munkahelyi vagy családi kötelezettségeik miatt nappali fényben már nem tudnának nyeregbe pattanni, esetleg a hétvégéjük is foglalt.

Krónikus időhiány esetén is ideális, hiszen a görgő felállítása és elrakása csak pár perc, valamint a kerékpárról sem kell lemosni a rákerülő szennyeződéseket, az öltözködés is kimerülhet a nadrág és a cipő felvételében. Nincs hideg, nincs szél, eső, sózott, nyálkás út, stb.

Amennyiben interaktív okos-görgőnk van, az edzésprogramok alatt aktiválhatjuk az ERG- módot, mikoris a görgőnk teljesítményünket az ellenállás finom szabályozásával az előírt ideális tartományban tartja. Így nekünk nincs más dolgunk mint foggal-körömmel ragaszkodni a kifejtendő teljesítményhez. Fontos, hogy ebben az ERG a slow ring of death jelenséggel is segít, ugyanis a pedálfordulattól függetlenül kötelez minket a kifejtett teljesítmény szinten tartására, így lazsálás és kihagyás esetén egyre nehezebb és nehezebb lesz a dolgunk. Így a kerekes kitart és fejlődik, erősödik.

A görgőzés statikussága miatt lehetővé teszi azt is, hogy sokkal jobban koncentrálhassunk magunkra. A speciális edzések mellett a sima csatangolás, kerekezés mellett is jobban tudjuk figyelni testünk jeleit, hiszen nem kell figyelnünk a forgalomra, kátyúkra, piros lámpákra. Így amennyiben bármilyen diszkomfortérzettel küzdünk, aerodinamikai szempontból szeretnénk javulni, egy kedvezőbb tartás elsajátításával remek lehetőség ez görgős edzéseink során.

A Zwift kezdetektől fogva egy masszív közösségi platformként azonosította magát. Ennek a pályán lévő kerekesek, mellett számos előnye van. Távol lakó, vagy eltérő időbeosztású ismerőseinkkel szervezhetünk közös virtuális tekeréseket, összehasonlíthatjuk téli képességeinket a nyári maratonokon megismert ellenfeleinkkel, a szoftver mögé épült közösségi platformokon, profi kerékpárosokkal, triatlonosokkal, hobbistákkal, óutisokkal cserélhetünk eszmét. Rengeteg információ, jó és kevésbé jó edzésprogramok, táplálkozás, rendszerint összetartó, baráti és önsegélyező közösség várja az előfizetőket és érdeklődőket egyaránt.

Hogy mire van ehhez szükség? Egy kerékpárra, egy görgőre, amely legjobb, ha okos, interaktív görgő, ajánlott egy ANT+ stick, de telefonunk BT kapcsolatával is összehozhatjuk a görgőt és egyéb szenzorainkat a számítógéppel, AppleTV-vel, iOS eszközünkkel, sőt már erősebb Android telefonunkon is futtathatjuk a programot Mac és PC számítógépeink mellett.

Fontos lehet a görgő és a kerékpár alá egy szőnyeg, vagy társasház esetén néhány gumilap elhelyezése, a menetszél hiánya miatt pedig egy ventilátor, csukló és fejpánt is jól jöhet.

Az előfizetés havi 15 USD, amely egy jó 10-12 aktív edzésnap esetén elhanyagolható költséget jelent.

Amennyiben a cikk felkeltette az érdeklődésedet, számos esetleges további kérdésedre megtalálod a választ a Zwift Hungary Facebook csoportban.

Emellett szeretettel várunk a Zwift Hungary Discord szerverén is, ahol 7/24-ben megy az online eszmecsere a görgős témában.


A fotók a Zwift.com, a Dig Deep Coaching, mejorimagen.eu és GP Lama oldaláról származnak.

süti beállítások módosítása