Maczkó Bandi Kerékpáros Blogja

Maczkó Bandi Kerékpáros Blogja

Az új évi fogadalmakról – nemcsak kerékpárosoknak

2021. január 12. - torma99

2021 első hetének lezárultával már reálisabban szemlélhetjük idei, vagy hosszabb távú céljainkat, terveinket és a megvalósításukhoz vezető utat. A karácsonyi ünnepek után és közvetlenül az év elején a legnépszerűbb téma az új évre vonatkozó fogadalmak kérdésköre. Életmódváltoztatás, pénzügyi tudatosság, jellembeli fejlődés. Cikkek és videók sokasága harsogja évről évre, itt az idő változtatni, jelöljük meg a nagy célt, a vágyott állapotot, lehetőleg szilveszterkor és pezsgős koccintással pecsételjük meg eskünk, hogy az óévet magunk mögött hagyva, az újban sikerre visszük elhatározásunk.

newyears.jpg

 A legtöbb esetben azonban a népszokás által generált fogadkozás már a pezsgős koccintást sem éri meg, de 95%-ban a másnapi, néha fejfájós felkelést követően foszlik semmivé. Talán az akarat, az elhatározás vagy körülmények a ludasak, netán ezek elegye, de a többség fogadalmai soha be nem váltott lehetőségekként tornyosulnak egy gondosan került agytekervényben, legyen szó káros szenvedélyeink – dohányzás, alkohol – csökkentéséről, munkánkkal töltött idő, az ahhoz való hozzáállás módosításáról, vagy a családi kapcsolataink fejlesztéséről.

 Én is azok közé tartoztam hosszú évekig, akik mertek nagyot álmodni december 31-én és január 1-én a felébredést követően a már megszokott rutinnal nem vettem tudomást az alig pár órával korábban elmondott, vállalt célokról. Legtöbbször túl nagyot álmodtam és gondolati síkon egy csapásra szerettem volna megoldani mindent, amit csak lehetett. A „hatalmas” feladat és az ezt övező elvárások, kötelmek tudat alatt megrogyasztottak és úrrá lett rajtam az úgysem sikerül életérzése.

 A változtatásra való legbensőbb igény azonban kikényszerítette, hogy módosítsak szemléletmódomon. Mi lenne, ha a nagy célt, célokat több részre bontanám, a hatalmas falat, nem leküzdhetetlen kolosszusnak, hanem egy sok-sok apró lépcsőfokból álló emelkedőnek tekinteném? Nem egyszerre szeretném átugrani a magasságom sokszorosát, hanem mindig csak egy-egy kis lépést megtéve napról-napra lassú, de megfontolt és biztos haladással érném el a célt?

90-50-10

Néhány éve bevezettem a 90-50-10-es fogadalmi triumvirátust. Mit jelent ez? A céljainkat osszuk fel három, de akár sokkal több részre is, nehézségüket tekintve rangsoroljuk és úgy állítsunk fel egy listát.

 A 90% számomra olyan cél elérését jelenti, amelyet egész évre tekintve akár 4-6 hét alatt véghez vihetek, amennyiben elég kitartó vagyok. Ennek nem kell egy világmegváltó dolognak lennie, sokkal inkább a biztos megvalósíthatóság lebegjen a szemünk előtt. Az egyszerű(bb) feladat teljesítése még az év eleji időszakban hozzásegít minket az első sikerünk átéléshez, lett légyen szó családról, munkahelyről, sportról, bármi egyébről. Ez lesz az az első lépcsőfok, amelyre építkezhetünk a jövőben.

Az 50%-os valószínűséggel leküzdhető kihívásra olyan feladatot érdemes adni, amelynek teljesítése az előző lépcsővel párhuzamosan, vagy azt követően 6-8 hónapnyi erőfeszítés, munka és odafigyelés kell. Ennek a szintnek a teljesítéséhez már nem elég akár félpasszívan kivárásra játszani, itt keményen meg kell fogni a tenni akarás szekerének rúdját és sok-sok időt és energiát mozgósítva haladni előre.

 A 10% a non plus ultra kategória. Ennek bezsákolása nem tűr tétlenkedést, halogatást, magyarázkodást. Az egész évben odatéve magunkat keményen dolgozva ütni a vasat, nem elbizonytalanodva esetleges visszaesésektől, nehézségektől, nem várt eseményektől sem. Lehet ez a korábbi céljaink összegzése és még magasabb szintre emelése, de teljesen más is, csak rajtunk áll.

A fejben átgondolt lépcsőfokokat papírra vethetjük, kiakaszthatjuk a szemünk elé, telefonunkba beírva emlékeztetőként, csipogó appokat használva újra és újra megjelenő üzenetként tarthatjuk azokat napirenden. Az első fokozat teljesítése után ott lesz mindig a másik kettő, vagy több is akár és miután már a többség meg van, látjuk, hogy képesek voltunk elérni már nemcsak a legkönnyebb, de nehezebb lépcsőfokokat is, nagyobb erőt érzünk majd a megkezdett helyes irány folytatásához a legnagyobb célba való „befutásra” is.

Nem ördögtől való jutalmak kilátásba helyezése egy-egy részcél teljesítésére sem, sőt kifejezetten ösztönzőleg hathat. Anyagi lehetőségeink figyelembevétele mellett ez lehet vásárlás, de amint belejöttünk a célok teljesítésébe és látjuk, hogy nem a jutalom, hanem a jutalom megszerzéséhez vezető, jellemformálásban, erőfeszítésekben, sokszor lemondásban bővelkedő kacskaringós ösvény az igazi ajándék, egyszerű kis apróság, de számunka az élmény teljességével átitatott token lehet a nyeremény.

Amennyiben valami nem sikerült, túlvállaltuk magunkat ne csüggedjünk. Könnyű nagyot álmodni és elcsúszni a megvalósításban, a lényeg, hogy ne adjuk fel, ne tegyük fel a kezünket. Sok nehéz pillanat áll adott esetben előttünk és ha már nyilvánvalóan látszik is, hogy a hajó elment, ne feledjük már ennyi és ennyi órát, agytekervényt, izommunkát, írást, beszédet, bármit beletettünk, az már a miénk lesz. A fejlődés nem egy kétállású kapcsoló, részteljesítés esetén a következő nekirugaszkodáskor már nem nulláról indulunk majd, így még tovább és tovább jutva bizony sikerülhet.

 Hogy konkretizáljak kicsit, álljanak itt a kerékpáros célkitűzések 2021-re:

90% - Egész évre tekintve a testsúlyom átlaga a napi mérések szerint legyen 73 kilogramm alatt. Nem voltam sohasem elhízott vagy túlsúlyos, ugyanakkor az egészséges étkezésre, és a megfelelő kalória, rost, ásványi anyag, vitamin bevitelre csak nagyon nagy vonalakban figyeltem. 186 centis magasságomhoz így a testsúlyom 81-84,5 kilogramm között ingadozott már évek óta. Tavaly áprilisban értem el az intervallum maximumát, amely után változtatni kellett. 7 hónap alatt lassan, fokozatosan 71-73 kilogramm közé szorítottam le a tömegemet úgy, hogy a kerékpáros teljesítményem nem csökkent. Ezt szeretném megtartani idén is. Jól látható, hogy egész éves odafigyelés szükséges ehhez, de a jelenlegi körülmények azt mutatják, az aktuális életmódomnak megfelelően behúzható a cél a listáról.

 50% - 320 wattos FTP elérése MAP teszten. Ez egy technikai cél, tavaly a 309 wattot sikerült elérnem, ami a súlyom mélypontján (70,8 kiló), egy számomra impresszív, 4,36 w/kg-os értéket jelentett. Az év első felének 6-7 hónapnyi edzésmunkájával tehát a rámpateszten szeretnék eljutni odáig, hogy a 445 wattos 1 perces átlag meglegyen, így a 320-as FTP érték garantált volna. 72 kilogrammos abszolút vállalható tömeggel ez 4,44 w/kg-ot jelent, amely az amerikai kategória besorolás szerint a 2-es osztályt, a „nagyon jó” csoportot jelenti.

 10% - 185 kör teljesítése párosban a Ring24-en. A 2019-es rekord 179 kört szeretném felülmúlni a hungaroringi 24 órás versenyen, láthatóan a két korábbi lépcsőfok összegzéseként. És hogy miért 10%? Itt az emberi tényező mellett számos külső körülmény is közre játszhat (időjárás, ellenfelek, vírushelyzet) így a nagyon erős elhatározás és energiabefektetés mellett talán egy kis szerencse, kedvező csillagzat is szükségeltetik a teljesítéshez.

Jutalomnak az első lépcsőhöz nem állítok be semmit, mivel önmagamon érzem, hogy a súlycsökkentés még a teljesen normális intervallumokon belül is milyen pozitív élettani hatásokkal járt (vérnyomás, nyugalmi pulzus, oxigénfelhasználás, ízületek), az 50%-os cél teljesítéséhez a LEGO által kibocsátásra kerülő Star Wars-os Mandalorian figurát vásárolhatom meg magamnak (1890 HUF) és amennyiben mindhárom kategóriát kipipálom, akkor az anyagi lehetőségekhez mérten egy brand aero cockpit beszerzése, vagy egy KickR Climb emelkedésszimulátor megvásárlása lehet a végcél számomra.

Nincs vesztegetni való idő, hajrá!

blog.hubanner2
süti beállítások módosítása