Maczkó Bandi Kerékpáros Blogja

Maczkó Bandi Kerékpáros Blogja

Maczkó TV - Milano - Sanremo 2018, egy valódi klasszikus, ahogy én láttam

2018. március 17. - torma99

A tavalyi zseniális befutó után ismét műsorra tűztem az olasz klasszikus versenyt, a tájban való gyönyörködés mellett természetesen ismét komoly tüzijátékban reménykedtem a befutó előtti emelkedőkön, a Cipressan és a Poggio di Sanremon. Bemutatkozott ugyanis Kittel a San Remók történetében és szurkolhattunk az ellenállhatatlan stílusban sprintelő Caleb Ewannek, ott volt a rajtnál Greipel, akinek különösen fekszik a talján aszfalt, valamint Bouhanni is összeszedte magát a betegségből. Colbrelli, Gato, mint fekete lovak? Vivani, mint nagyon erős évkezdő, a Sky börtönéből kiszabadulva?

 

2018-03-17 (80)

 

Ha a puncheuröknek (Sagan, Kwiato,Alaphillipe) nem sikerül megszökni a végén, hatalmas wattage bazookázás lesz várható az utolsó métereken. És ne feledkezzünk meg Matthewsról, Dumoulinról, vagy éppen Nibaliról.

 

A verseny esőben kezdődött és egy 9 fős boly tudott elszakadni a mezőnytől. Ebben a Bardiani, az Israel Cycling Academy, a Gazporm, a Vini-Fantini, a Wilier és az UAE Team Emirates adott embert.

 

2018-03-17 (3)

 

A szökésben lévők közül kiemelném a fent nem említett kakukktojást, a Novo Nordisk csapatát, amely cukorbeteg sportolókkal versenyzik, a pro-konti szinten. Őket Charles Planet képviselte, akivel már találkozhattunk a Dubai és Abu Dhabi körversenyek szökevény-csapataiban is.

 

Az Eurosport közvetítése körülbelül 115 kilométerrel a 294 kilométeres verseny célja előtt kapcsolódott be az eseményekbe. Az ekkor elöl lévő csoportnak körülbelül 5 és fél perc előnye volt a főmezőnnyel szemben, amely az első reklámblokk végére már 4 percre csökkent.

 

Sagan meghívta a csapatát egy uzsonnára és szépen, tanári formációban zárkóztak vissza a mezőnyre.

 

Az esős időben, a csúszós íveken a tempó egyelőre nem volt túl magas, mi több a part felől fújó szembe szél sem a szökevények malmára kezdte hajtani a vizet. Ugyanakkor ilyen távol a céltól a mezőny elején is 1-1 vízhordó adta egymásnak a kilincset a tempó vitelében. Az első petárdák pukkanására még sokat kellett várni. A célban viszont továbbra is sütött a nap, amely bizakodásra adott okot a finist illetően.

 

100 kilométerrel a cél előtt Kwiato előre küldte az embereit, a Sky vonat (a lábtöréséből visszatérő Luke Rowe-val az élen) egy Quick-Stepes srác, és egy Borás „őr” (Juraj Sagan) mellett kezdett bele a szökevények másodperceinek lefaragásába.

 

Furcsa incidensként, egy civil úgy döntött még a mezőny áthaladása előtt elindul fehér Puntójával (boltba,nagymamához?), szerencsére a kerekesek észlelték és a mezőny végében keletkezett apróbb szakadásokon kívül egyéb probléma nem lett az ügyből.

 

2018-03-17 (6)

 

5 óra telt el a rajt óta, mikor a szökevénycsoport kiért az esőzónából és a mezőnyben is először kezdtek eltünedezni a víztől átázott kamáslik és nagykabátok.

 

Sagan az uzsonnászsákját még 10 kilométerrel később is cipelte, míg a szökevényeknek a hideg esőben elfagyott ujjaikkal kellett megküzdeniük. 87 kilométerrel a vége előtt az látszott, hogy a szökevények a szokásos szponzor szökésen kívül maguk sem gondolják komolyan az előre menekülést a 33-34 kilométeres tempót sokan elbírták volna rajtuk kívül is, még a rossz időre is figyelemmel.

 

2018-03-17 (9)

 

A szárazabb pályával a Bora is szép sort alakított a megnyúló mezőnyben, mögöttük a QS, a BMC és a Bahrain Merida mezei tűntek fel. A többi csapat a verseny ezen szakaszában úgy volt vele, a nagyágyúk kontrollálják csak a szökést, ők köszönik, egyelőre spórolnak a puskaporral. Mindenki a második frissítőzónát és a kis huplik megjelenését várta (Capo Mele, Capo Cervo, Capo Berta).

 

2018-03-17 (7)

 

Sagan mosolyogva csempészett elő egy energiaszeletet a kabátja alól. Megmosolyogtató volt, hogy a csomagolásból ítélve ő is a szponzor csokis-kekszes ízvilágát részesíti előnyben a műanyag gyümölcsízek helyett. Ezt követően másik zsebéből előtúrta az itinert. Elmerengő nézéséből arra következtetek, edzője mindössze annyit írt rá. Cél Sanremo Via Roma, és előbb mint Kwiato...! Ilyen egyszerű lenne a képlet, néhány kilométer múlva kiderül.

 

2018-03-17 (17)

 

Eközben a különbség 3 és fél perc körül stabilizálódott 72 kilométerrel a vége előtt. Ekkor ismét a rendezők avatkoztak be a versenybe, egy mini körforgalmat rosszul kordonoztak le, így a versenyzőknek egy rendőr és némi kordonszalag között átbújva kellett abszolválniuk egy kis szakaszt. Talán ez az intermezzó, talán a DS-ek utasításai okozták, de Juraj Sagan az élre állt és egy erősebb 40 kilométer feletti tempóval kezdte közelebb lopni a mezőnyt a szökevényekhez.

 

A frissítőzónát komolyabb esemény nélkül mindenki túlélte, Pelizottinak és Sagannak gyűlt meg kis mértékben a baja a kamáslikkal. Szerencsére a csapattársak észlelték a nehézséget és átsegítették némi tolással a világbajnokot a kritikus pillanatokon. A szökevények számára egyre rosszabb híreket mutatott a számláló, a különbség ugyanis tartósan 2 perc 50 másodperc alá csökkent.

 

Kristoff és Greipel, Wizniowski és Mitch Docker társaságában korábban bukott hárman visszatértek a mezőnybe, Wizniowski azonban feladni kényszerült a versenyt.

 

933025456

 

56 kilométerrel a vége előtt a szökevények elérték az első Capo-t, előnyük a mezőnyben keményen dolgozó Skynak köszönhetően tovább csökkent. (2:20)

 

Innentől a játék egyfajta pozícióharccá vált, a szökevények 1:50-es különbsége már biztosan nem tart ki, még akár a harmadik Capo végéig sem, viszont aki komolyan gondolta a mai napot, annak most már fel kellett zárkóznia az élre. GVA, Démare, Matthews és Nibali is megjelentek a mezőny elején, amely a különbség rohamos csökkenése miatt alaposan begombolt, majd talán Luke Rowe intésére és rövid kommunikációjára Juraj Sagannal ismét megtorpant volna. A kotta egyértelmű a Cipressán kell elfogni a szökevényeket, sem előbb, sem később.

 

43 kilométerrel a vége előtt az EF-Drapac két versenyzője (McLay és Clarke) a földre került. Kérdés, hogy a megnövekvő tempó mellett majd vissza tudnak-e zárkózni, illetve Sasha Modolo ezek után mire számíthat tőlük?

 

2018-03-17 (46)

 

A rohamosan csökkenő különbség már 50 másodperc sem volt, amikor az élmenők (négyen maradtak) megkezdték az utolsó Capo megmászását a Cipressa előtt. Szinte kizárt, hogy ezek után ne fogják meg őket még jóval a másik emelkedő előtt.

 

Vuillermoz az Ag2r-ből a földre került Rusvelos versenyzőkkel. Nem hiába, hosszú a mai szakasz fáradtak a fázós lábak, ilyenkor könnyen lehet hibázni.

 

A Capo Bertán elöl Kwiato, Sagan, GVA, Démare, Matthews és Dumoulin voltak az élen az esélyesek közül. A különbség 35 másodperc. 11 kilométer és begyúlhatnak a kanócok. A top csapatok 100%, hogy elkezdik égetni az embereiket felfelé! Ugyanakkor Kittelre már nem számíthatunk, a Via Román, hiszen a nem túl kemény 5%-os emelkedő is úgy megviselte, hogy leszakadt a főmezőnytől.

 

2018-03-17 (48)

 

A gázpedálra a BMC lép rá először, GVA a második helyen, segítője komoly tempót diktálva tépi tovább a sprinterek csapatait és magukat a géppuskalábú wattgyárakat is. Az biztos, hogyha a pavék királya, az olimpiai bajnok taktikája beválik máris csak a puncheurökkel kell majd meccselnie a végén. Természetesen a többi csapat kapcsol még és a mezőny még újra összeszár. 5 kilométer az emelkedőig.

 

Sagan, Kristoff, Trentin, Démare, Matthews, Dumoulin a legjobb pozíciókban az emelkedőig, szerintem Saganéknak kemény tempót kell diktálniuk, hogy kikaparhassák maguknak a gesztenyét. Ha meg tudják szakítani a sort valószínű nem lesz sprintbefutó.

 

Előkerül a Lotto-Soudal és a Trek sora is. A forró kávé és a tisztítószerek új lendületet adnak a mezőnynek, ami már csak 12 másodpercre van a négy szökevénytől. Ahogy jósolni lehetett a Cipressa a vízválasztó az elöl lévők számára. Kézfogásra nem sok esély lesz, hiszen máris emelkedik az út és a mezőny éhes szörnyként veti rájuk magát.

 

30 kilométer, a verseny most kezdődik. Cavendisht és Caleb Ewant még nem láttuk ma, ahogy a nagy K-betűvel a hátán Kittel is valahol a csoport végén tanyázik. Amire leírom Cav és Boasson Hagen vicsorog az élen. 500-600 watt kell most ahhoz, hogy az elöl maradjon az ember.

 

2018-03-17 (59)

 

A Cipressán már meg is szakad a mezőny. Nibali az élen beijeszt, mögötte Sagan és Matthews. Kittelnek vége sajnos, de mi történik elől? Démare emberei kontrollálják a mezőnyt, nehogy bárki meg merjen indulni. Caleb Ewant is megpillantjuk a mai napon először. Kwiato kissé hátrébb. Az FDJ pont annyit megy, hogy ne legyen támadás, így a kígyó végéről néhányan a kanyarokban visszazárkóznak. A szembeszél is erős, talán ezért sem vállalkozik senki támadásra. Ne feledjük így, hogy a sprinterek legtöbbje még az emelkedő közepén is bírja a tempót, nem teszi lehetővé sajnos a vigéckedést.

 

Az emelkedő felénél az FDJ elhalványul, Démarenak két embere marad, míg most a korábban bekkelő Sky lendül támadásba. Stannard ugyan kiszáll, de a lengyel még három emberből gazdálkodhat, Sagant viszont úgy tűnik egyelőre csak egy ember vigyázza. A korábban bukó Kristoff még megmentheti ma a Katyhusa becsületét?

 

2018-03-17 (64)

 

Ennyi a Cipressáról, kontrolláló FDJ és Sky, erős szembeszél, támadás nem volt. Aki számít, Kittelen kívül a mezőnyben. A sprinterek, ha kibírják a Poggiot kikaparhatják maguknak a gesztenyét. A tavalyi trió esélyei minden egyes méterrel csökkenek, ahogy a sprinterek a mezőnyben maradnak. Az utolsó emelkedőn, ha nincs támadás, mezőnyhajrá zárja majd az idei Milánó-Sanremot.

 

Sokan betolják az utolsó zseléket, miközben Sagan beszéli meg Hausslerrel a követendő taktikát. 17 kilométer, mindjárt vége. A mezőny 40-50 főre zsugorodott, a helyzekedés első rangú, aki elveszíti a kontaktot, búcsút mondhat a jó helyezésnek. Démare úgy tűnik ki szeretné bírni a következő emelkedőt is és 2016 után újra nyerne. Csapatából többen felértek és segítenek neki. Greipel vonata is összeáll, miközben Sagan némi lökdösődésre kényszerül a mezőnyben.

 

900-800-700-600 méter és itt a Poggio. 7 óra versenyzés után kiben maradt egy huszáros virtus a mezőny és a sprinter vonatok megtréfálására?

 

A sprinter csapatok magasan tartják a tempót, egyelőre nem tűnik úgy, hogy bárki támadni tudna, vagy akarna...hatalmas bukás a Dimension Data-sok keveredtek bele, nem lepődünk meg, hogy sajnos Cav is a földön van. Nem vette észre a terelőelemet a járdaszigetnél. Nem volt rendőr a kereszteződésben, a mezőny közepében esélye sem volt.

 

2018-03-17 (87)

 

Poggio. Az első dinamitot a Bora dobja le, Markus Burghardt nyomja, mögötte a Bahrain, Trek, Sunweb mezek. Michael Matthews , Démare, Nibali, GVA még elől. Burghardt eljön a mezőnytől vagy 30 méterrel, a BMC küld rá embert. A német kipukkad, a BMC-s Drucker tovább támad, de neki is fogytán az ereje. Nemsokára ott vagyunk ahol Sagan, Kwiato és Alaphillipe is támadott. Gyerünk valaki mutassa meg nekik vagy ők, hogy kell ezt csinálni!

 

2018-03-17 (100)

 

Nibali a cápa elmegy 50 méterre, akció, Nathan Haas a Katyhusából megy utána, az olasz komolyan gondolja, míg a többiek nem! Micsoda különbség egyszerre, vagy 100 méter, kitarthat a végéig? Micsoda??? Tovább nyomja. Roy Schneider retteghet, a cápa lerázza a farvizéről a többieket és egyedül tör a csúcsra! A Sky és a Bora soraiban zavar érezhető, ezt meg lehet nyerni a szimpatikus olasznak?

 

Hátul Démare még a mezőnyben a Sunweb próbálna menni, de inkább a Borára hagyja a menést. 5,7 kilométer. A lejtmenet technikás, a cél előtt 150 méterrel kanyar van. Vincenzo megfirkálhatja őket. Vége a Poggiónak. Az előnye 7-8 másodperc. A mezőnyben kikerülnek a biztosító szegek a bazookákból a kanyarok között is eszméletlen tempó. AZ előny viszont 11 másodpercre nő. Nem sok segítő maradt, az esélyeseknek már a saját zsírjukat kell égetni.

 

2018-03-17 (107)

 

12 másodperc, ki a kulaccsal, 4 kilométer. Matteo Trentin friss lábakkal veti magát Nibali után, Caleb Ewan már nem sprinttel (dehogyisnem :-) ), szabad a gazda a Scottban. Közben bukás, de nincs idő megállni. 3500 méter, 10 másodperc, 7 körülbelül Trentin, viszont ő lassan vesz egy kanyart és a Borasok talán visszahozzák a mezőnybe.

 

2018-03-17 (109)

 

2600 méter 9 másodperc. Nagyon szoros lesz, ez egyelőre kevés a mezőny megmaradó részével szemben, de szimpatikus a támadás, ha lesz 5 másodperce az utolsó körforgalomnál lehet esélye, de már csak 7-et mutat az óra.

 

2018-03-17 (115)

 

Kwiato előrejön, van segítője, Trentin viszont talál még egy sebességet és a mezőny is darál. Nem lesz meg? Mezőnysprint, de ha nincs Nibali, nincs tűzijáték? Trentin kipukkad, talán technikai hiba. Az olasz előnye 70 méter, 1 kilométer van hátra. Démare őrülten hajtja az embereit és Viviani is megjelenik.

 

2018-03-17 (116)

 

500 méter és még mindig elől, de a QS vonata robog. Utolsó 300 méter, őrület, mindenki sprintel, de mintha Nibalinál lett volna még a célegyenesre +100 watt. Imbolyognak a kerékpárok, de a különbség nem csökken. Az öreg cápa pimaszul még hátranéz és begurul a célba.

 

2018-03-17 (118)

 

Ott kellett támadni, ahol tavaly a nagy trió támadott. Most spóroltak, a hősies és önfeláldozó támadása a Merida sztárjának meghozta a várva várt győzelmet. Nibali aki úgy indult neki a San-Remonak, hogy talán most, idén igazán lehet esélye mosolyogva kommentálta Sagan és Kwiato esélyeit, amikor kellett pedig vicsorogva, időfutampózba behozta a szekeret az első helyre.

 

Amikor az utolsó 1500 méteren hatalmasat csökkent az előny nem adtam volna egy lyukas vasat sem a vonatok ellen, de az olasz mégis megcsinálta. Soha rosszabb versenyt.

 

A további sorrend Ewan, Démare, Kristoff. Jövőre ugyanitt, ugyanekkor!

 

További képeket itt találtok!

 

 2018-03-17 (121)

blog.hubanner2
süti beállítások módosítása