Maczkó Bandi Kerékpáros Blogja

Maczkó Bandi Kerékpáros Blogja

Bikefit részletesen 1. rész – Állítsuk be a stoplinkat helyesen

2018. március 29. - torma99

Egyik korábbi posztomban már kivonatolva áttekintettem a kerékpár beállítást nagy vonalakban. Ebben a sorozatban igyekszem kibontani a részleteket.

Ahhoz, hogy megtaláljuk a megfelelő komfortot a kerékpárunkon fontos, hogy rendszerben gondolkodjunk és ne ragadjunk ki egy-egy beállítást a többi közül, hiszen mindegyik hat a másikra. Emellett megfelelő sorrendiséget betartva kell haladnunk és csak abban az esetben továbblépni a finomhangolásra, ha az előzőek már el lettek végezve.

Testünk három fontos ponton érintkezik a kerékpárral, amiből ha az előre haladást tekintjük fő célnak (mi más lenne) a nyerget orrhosszal a pedál beelőzi (harmadik a kormány, de majd a későbbi részekben látni fogjuk, ez is mennyire fontos), hiszen ha itt rossz a kontaktus az a talpunkon, lábfejünkön achillesünkön kívül a bokát, a térdet, akár kis mértékben a csípőt is negatív irányba befolyásolhatja, fájdalmat, de akár maradandó sérülést is okozva. Kezdjük tehát itt.

 Fotó: cyclingweekly

Fontos, hogy a helyes stopli beállításhoz és a teszthez, a nyergünk magasságát és relatív vízszintes helyzetét is mintegy 80-85%-ra el kell találnunk, így kiküszöböljük, hogy térdfájdalmat érezzünk az esetleges stoplibeállítási problémák mellett. Ehhez a Competitive Cyclist bikefit kalkulátorát ajánlom, amely továbbra sem szentírás, de nagyon jó, a hibahatáron belüli közelítő értéket tud adni a nyereg elhelyezésére, hogy megkezdhessük a stoplival való bíbelődést. Bővebben a második részben.

Több módszer is létezik én személyesen, a pedál tengelyének a lábközépcsontok lábujjhoz kapcsolódó izületeihez viszonyított relatív pozíciójának beállításában találtam meg a számomra komfortos beállítást.

Vertikális” / hosszanti beállítás [előre-hátra]

Elsőként a stopli “vertikális” (értsd: előre-hátra) pozícióját keressük meg. Ehhez némi szigszalag, vagy festő-maszkoló szalag szükséges. Lépjünk bele a cipőnkbe, a stoplikat még nem szükséges feltenni, ha fent vannak, nem kell levenni. Ragasszuk fel a cipők első részére mindkét oldalon a szalagot, majd tapintsuk ki a nagy és a kis lábujjunknak a tövénél lévő izületet. A nagylábujjnál a nagy „buci” lesz az, míg a kicsinél egy jóval kisebb “buci”. Mindkét izület közepére tegyünk egy jelzést. Miután mindkét cipőnkkel végeztünk a stoplin található jel (amely a pedál tengelyének középpontját jelzi) segítségével egyelőre csak előre-hátra tolással próbáljuk meg úgy elhelyezni a stoplit, hogy a jel a nagy buci mögé, de valamivel a kis buci előtt legyen.

Fotó: BBC

Amennyiben a pedált túlságosan elöl hagynánk, úgy a lábujjainkra terheljük a legtöbb nyomást, amely egyrészt nagyon gyorsan bekövetkező zsibbadásban, vagy a cipő orrának való csúszásban és a zsibbadáshoz kötött fájdalomban nyilvánul meg. Alapesetben megfogalmazható, de lazán értelemezendő szabály, ha hátrafelé indulunk el a stoplinkkal kevesebb bajt okozhatunk, mint előre.

Elfordulás

Ezt követően a stopli elfordulását határozzuk meg. Erre jó módszer, ha felülünk egy asztalra, munkapadra, vagy bárhová és természetes módon lelógatjuk a lábainkat. Ekkor láthatjuk, hogy a sarkunk az egyeneshez képest befelé, avagy kifelé fordul-e. Ezt megerősítendő segítséggel, vagy egyedül megnézhetjük, hogy kis terpeszből, egyenes lábfejjel indulva, karunkat függőlegesen felemelve, némi helyben járás után a lábunk milyen természetes pozícióba áll be. Az elfordulás kapcsán azt kell figyelembe venni, hogy a pedál egyenesen van, tehát nekünk körülbelül a lógatás, vagy lépkedés alatt tapasztalt természetes állásszöget kell produkálnunk a pedálon is, így úgy fordítsuk, hogy ez meglegyen. Ne durvuljunk apró lépések bőven elegendőek!

Fotó: blog.bikefit.com

Szerencsére a legtöbb stopli nem fix, hanem enged némi mozgást, néhány fok eltérést. Az elfordulásnál a lényeg, hogy tekerés közben a lábfej ugyanúgy be fog állni a természetes szögébe, így a lényeg, hogy arra figyeljünk a pedálfordulat egyetlen részénél se fogyjon el az “elfordulás”. Ez ugyanis az egyik fő okozója a térdfájdalmaknak. Sokan észre sem veszik, hogy a "játéktér" a stopliban elfogyott és a csavaróerők már közvetlenül a térdizületre hatnak. Először laza tekerésnél, majd egyre erősebben megtekerve ellenőrizzük ezt. Ha tudjuk próbáljuk ki hegymenetben, illetve sprintnél is.

Horizontális” / oldalirányú beállítás [jobbra-balra]

Ennél a beállításnál a lényeg kettős. Egyrészt arra kell törekednünk, hogy a stopli ne kerüljön olyan szélsőséges pozícióba, hogy fájdalmat, vagy zsibbadást okozzon a túlterhelés miatt a talpunk belső vagy külső részén, másrészt ügyelnünk kell, hogy a lábfej a térd és a csípőízületünk egy vonalba kerüljön.

Fotó: blog.bikefit.com

Nem felejtettük el, hogy középállásból indultunk, egyelőre csak előre-hátra toltuk a stoplit, illetve fordítottuk a sarkunk irányába. Ennyi tekerés után talán már érezzük is, hogyha valami nincs rendben. A talpunkra nézve nincs más lehetőség, mint az érzéseinkre hagyatkozni értelemszerűen a túlterhelt területhez képest ellentétes irányba próbáljuk „bevonni” talpunk többi részét is a „munkába”, míg a fontos izületi pozíciók esetében egy segítséggel, tükörrel, vagy mobiltelefonos felvétellel megszemlélhetjük ezek egymáshoz képest elfoglalt pozícióját.

Csak röviden. Amennyiben azt tapasztaljuk, hogy térdünk és a csípőnk kifelé van a lábfejünkhöz képest, akkor a stoplit befelé kell vinnünk, ezáltal a lábfejünk is kissé kifelé, ha elképzeljük jobban „a térdünk alá” kerül. Ugyanígy, ha a térd befelé áll, akkor a stoplit vigyük kifelé.

 

Fotó: blog.bikefit.com

Általános szabály, hogy mindig csak apró, kis lépésekben, milliméterekben haladjunk, csak minimálisat fordítsunk a pedálon. Sokszor egy nagyon kis mértékű változtatás is jelentős javulást, vagy romlást hozhat, így ne hamarkodjuk el a dolgot, mindig teszteljünk és csak ha biztosak vagyunk a dolgunkban akkor módosítsunk.

Univerzális megoldások a kerékpár beállításban nem léteznek, ezért ha diszkomfort érzetünk van, eltérhetünk az arany középúttól, hiszen valójában mi érezzük igazán a pozitív (jóleső érzés, észrevétlen használat) vagy negatív visszajelzéseket (fájdalom, zsibbadás).

Speciális esetek

Minden ember más és más, ezért az teljesen természetes, hogy a lábaink nem ugyanolyan hosszúak, sőt a lábfejünk dőlésszöge sem tökéletes (vagyis a függőlegeshez képest befelé, esetleg kifelé dől), amelynek számos oka lehet, ezeket nem sorolnám fel. Legtöbbször mivel nagyon kis eltérésekről van szó ezekről nem is bírunk tudomással. A komolyabb esetek kezeléséhez talpbetétre, shimre (alátét) vagy wedgre (a dőlést befolyásoló alátét) lehet szükségünk. Ezek használata azonban csak tényleg tapasztalt, higgadt, és mértéktartó egyén, valamint nagyon pontos, házilag nem, vagy csak nehezen elvégezhető mérések alapján lehetséges. Ha valakinek lúdtalpa, ortopédiai baja van, esetleg nincs, de hosszú ideje küzd a stopli beállításával, nem múló térdfájással, annak azt ajánlom forduljon szaksegítséghez és keressen fel egy bikefittert, ahol a lehetőségekhez képest modern eszközökkel, pontos méréssel és szaktudással segítik számára megtalálni az elérhető legkomfortosabb pozíciót.

Fotó: bikefitting.com

Ne feledjük Bernard Hinault könnyen pofozkodott tüntetőkkel, hiszen az ő idejében még nem volt csúszós stoplis cipő. Ha tehetjük használjunk stoplivédőt, amely a megcsúszások ellen nagyon hatékony lehet, az utunkba kerülő unszimpatikus alakok lepofozását lehetőségeinkhez képest kerüljük!

Mackó Bandi a fent leírt módszerek aprólékos próbálgatásával, hangyányi változtatásokkal több lépcsőben sikeresen állította be stoplijait úgy, hogy nem okoz számára gondot 15-17 óra nyeregben töltött idő sem. A beállításokkal való foglalatoskodás segíthet jobban megérteni testünk biomechanikai működését, önbizalmat adhat további bikefit lehetőségek saját kezű kipróbálására. Ha azonban bizonytalanok vagyunk ne szégyeljünk szakértői segítséget kérni!

Ajánlott videók:

Cyclingweekly stoplibeállítás

GCN stoplibeállítás (A szakáll nélküli Dan Lloyddal)

British Cycling stoplibeállítás Rebecca Charltonnal

Ajánlott irodalom

Steve Hogg stoplibeállításáról

Gebiomized tanulmány a stoplibeállítás okozta változsáokról (rövid, kivonatos) 

blog.hubanner2
süti beállítások módosítása